Erwtensoep

img_1291Vandaag is het de eerste echte winterse dag van het jaar, een perfect moment om met jullie mijn recept voor een heerlijke grote pan erwtensoep te delen. Voor dit recept heb je een hele grote soeppan nodig! Ik gebruik een 10 liter pan. Deze erwtensoep is het lekkerst als je het een nachtje koud wegzet, in de schuur bijvoorbeeld. De dag warm daarna warm ik hem heerlijk op en vries ik ook een deel in… zo heb je de hele winter lekkere erwtensoep in huis!

Erwtensoep

3 uur – en een middag of nacht laten staan – 12 kommen

Ingrediënten

  • 750 gram spliterwten
  • 3 liter water
  • 4 bouillonblokjes (rund)
  • 1 pot fond (rund)
  • 5 laurierblaadjes
  • 1 knolselderij
  • 1 winterwortel
  • 1 prei
  • 1 kg varkensvlees (hamstuk of karbonade)
  • 2 rookworsten
  • zout & peper
  • peterselie

voor erbij (optioneel)

  • roggebrood
  • Zeeuws spek (of katenspek)

Bereidingswijze

  1. Spoel de spliterwten goed af onder de kraan.
  2. Zet een hele grote soeppan op met het water, bouillonblokjes, fond, varkensvlees en laurier. Breng aan de kook en laat het een kwartiertje zachtjes koken. Het schuim dat je op de soep krijgt kan je er afscheppen met een schuimspaan.
  3. Snijd de knolselderij en winterpeen in kleine blokjes en de prei in ringen. Voeg dan de helft van de knolselderijblokjes, wortelblokjes en alle preiringen toe. Breng weer aan de kook, schep goed door en laat het anderhalf uur zachtjes koken. Af en toe omscheppen.
  4. Na ongeveer een uur schep je het vlees en laurierblaadjes eruit. Gooi de laurier weg en snijd het vlees in kleine blokjes.
  5. Doe het vlees terug in de pan, net als de rest van de groenten. Laat het dan nóg een uur zachtjes koken.
  6. Breng op smaak met peper, zout en wat peterselie.
  7. Schep alles nu voor de laatste keer alles heel goed om, inclusief de bodem, en laat de soep afkoelen. Zet de pan – bij voorkeur de hele nacht – koud weg. Past je pan niet in de koelkast dan is een koude plek in de schuur ook prima.
  8. De dag erna is je soep geweldig dik geworden. Doe de rookworsten erdoor en warm de erwtensoep rustig op. Lekker met roggebrood en Zeeuws spek.

 

Recept komt van Smulpaapje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.