Sinterklaas cheesecake met kruidnotenbodem

IMG_4533Ik had weer eens een creatief idee! Ik had een hele zak kruidnoten over en moest een lekker Sinterklaas dessert voor Sinterklaasavond bedenken. Ik besloot daarom om deze Sinterklaas cheesecake te maken. Ik had nog nooit een cheesecake uit de oven gemaakt, maar vond het wel leuk om dit met pakjesavond eens te proberen maar dan natuurlijk wel met kruidnoten!

Alleen kon ik online geen goed recept hiervoor vinden, dus ik heb mijn broertje om een basisrecept cheesecake gevraagd. Want hij maakt vaak op zijn werk een heerlijke cheesecake. Nou, van je familie moet je het wel hebben. Ik heb dit recept wel wat moeten aanpassen want ik vond 4 pakken Bastognekoeken, 1,2 kg boter, 20 eieren en 1 kilo roomkaas wel erg veel voor 1 cheesecake haha!

De Sinterklaas cheesecake is erg goed gelukt, zag er mooi uit en gelijk werd mij gevraagd om hiervan het recept uit te werken, dus bij deze!

Mocht je deze heerlijke Sinterklaas cheesecake ook eens willen maken als de pepernoten niet meer in de winkels liggen kan dit natuurlijk ook! Vervang de kruidnoten door Bastognekoeken en doe in het beslag geen kruidnoten maar wat extra frambozen.

Sinterklaas cheesecake met kruidnotenbodem

30 minuten – 60 minuten in de oven – 14 personen

+ hele nacht laten afkoelen!

Ingrediënten

  • 200 gram Kruidnoten of Bastognekoeken
  • 100 gram roomboter
  • 1 kuipje Philadelphia Naturel
  • 250 gram zure room
  • 100 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 el speculaaskruiden
  • 5 eieren
  • 200 gram verse of diepvries frambozen

toppings, naar keuze

  • fruit (frambozen, aardbeien)
  • Sinterklaas strooigoed (kruidnoten)
  • Mini chocoladeletters (AH)
  • versiering (vlaggetjes)
  • witte chocolade -of frambozensaus

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de rand in.

2. Verkruimel de Kruidnoten zo fijn mogelijk in een keukenmachine.

3. Smelt de roomboter in een steelpannetje op laag vuur. Neem de pan van het vuur en meng de koekjes door de gesmolten boter.

4. Verdeel het koekmengsel over de bodem van de springvorm. Strijk het geheel glad met de achterkant van een lepel. Bak de bodem gedurende 10 minuten in de oven.

5. Haal de taart uit de oven. Zet de oven nu op 140 graden.

6. Klop de Philadelphia, zure room, suiker, vanillesuiker en speculaaskruiden tot een romige massa.

7. Voeg nu de eieren één voor één erdoor. Als het ei is opgelost in de massa kan je het volgende ei toevoegen, net zo lang tot je alle eieren hebt toegevoegd.

8. Roer in het mengsel de frambozen en kruidnoten en verdeel de vulling gelijkmatig over de Kruidnoten-bodem.

9. Tik de cheesecake twee keer fors op het aanrecht om de luchtbubbels te laten verdwijnen. Bak de cheesecake ongeveer 60 minuten in de voorverwarmde oven op 140 graden.

10. Zet na een uur de oven uit en laat de cheesecake nog een paar uur afkoelen in de oven (ik deed dit een hele nacht). Als de cheesecake volledig afgekoeld is, zet hem dan nog minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.

11. Versier vlak voor het serveren de cheesecake met verse frambozen, Sinterklaas strooigoed, extra kruidnoten of mini chocoladeletters of een topping naar keuze.

DSC_6892

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.