Sinterklaas dessert: Tiramisu met speculaas, kruidnoten en mandarijn

img_0548Op de valreep heb ik een heerijk Sinterklaas dessert voor jullie. Dit jaar zouden we eigenlijk pakjesavond bij familie vieren in Delft, maar vanwege zieke kindjes hebben we last-minute toch maar besloten om thuis te blijven en de familie hiernaar toe te laten komen waardoor ik vanmiddag in gezellige glaasjes van speculaas, kruidnoten en mandarijntjes een heerlijk nagerecht heb gemaakt.

Om het makkelijk te houden (met twee zieke kindjes kan ik moeilijk de hele dag in de keuken staan) toveren we het gourmetstel op tafel en gaan we gezellig gourmetten. Helemaal niet erg natuurlijk, ik vind het heerlijk! Wil je weten wat ik allemaal op tafel zet? Lees dan mijn blog over gourmetten die ik vorig jaar heb geschreven, of neem een kijkje op mijn Instagram ;-)

Als je op mijn site zoekt op Sinterklaas recepten dan kom je nog een heerlijk Sinterklaas dessert met kruidnoten tegen. Ook super lekker, maar omdat het zo ontzettend vult leek het mij leuk om hier een variatie van te maken voor na het gourmetten met frisse stukjes mandarijn. Zeker gelukt en erg lekker door er ook een scheutje likeur doorheen te doen.

Fijne pakjesavond!

Tiramisu met speculaas, kruidnootjes en mandarijn

15 minuten – 1 uur wachten – 4 personen

Ingrediënten

  • 1 bakje mascarpone 250 gram
  • 200 ml verse slagroom
  • 4 mandarijnen
  • 100 gram speculaasjes
  • roomboter
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • kruidnoten
  • cacao
  • Je favoriete likeur, Amaretto bijvoorbeeld (optioneel)

Bereidingswijze

1. Laat de roomboter zachtjes smelten in een steelpannetje.

2. Verkruimel de speculaaskoekjes zo fijn mogelijk in een keukenmachine.

3. Roer de gesmolten boter met een spatel goed door de koekkruimels.

4. Verdeel het koekmengsel over de bodem van je dessertglazen. Strijk het geheel netjes met de achterkant van een lepel.

5. Schil de mandarijnen en snijdt de partjes in kleine stukjes.

6. Leg de helft van de mandarijntjes op het koekmengsel in de dessertglazen en zet even opzij, eventueel in de koelkast.

7. Klop nu de verse slagroom op. Meng hier doorheen goed de mascarpone met de vanillesuiker en de speculaaskruiden.

8. Verdeel 1 grote eetlepel van het mascarpone mengsel per glaasje. Zorg dat je netjes werkt en maak het mengsel met de achterkant van een lepel glad.

9. Strooi er een handje kruidnoten overheen.

10. Beleg met de overige mandarijntjes.

11. Indien je nog stukjes mandarijn heb, maak hier mandarijnensap van en besprenkel de kruidnoten met een eetlepel mandarijnensap.

Tip: voeg aan het mandarijnensap een scheutje koffielikeur, Amaretto of Licor 43! Super lekker!

12. Verdeel de rest van het mascarpone mengsel op de mandarijntjes.

13. Maak de glaasjes af met een beetje cacao.

14. Laat de tiramisu een uurtje opstijven in de koelkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.