Thuringer worst met zuurkool en aardappeltjes

Toen ik klein was ging ik vaak met mijn ouders naar Duitsland op vakantie. Ik denk dat hier mijn liefde is ontstaan voor overheerlijke Duitse worsten. Braadworsten (eigenlijk moet ik bratwursten zeggen natuurlijk), curry worsten, thuringers en alles er tussenin, heerlijk! Natuurlijk niet alleen de worsten die me zijn bijgebleven, maar natuurlijk ook de echte schnitsels, goulash soep, Duits bier, hoewel ik dat nog niet echt dronk toen natuurlijk. Hoewel mijn vader geen echter bierdrinker was probeerde hij wel altijd de lokaal gebrouwen Duitse bieren uit. Toen ik iets ouder was proefde ik altijd wel even. Hiernaast was hij natuurlijk net als mijn moeder liefhebber van lekkere Duitse gerechten.

Deze keer heb ik op de barbecue lekkere zuurkool gemaakt met aardappeltjes en thuringer worsten. Het gerecht kan ook gewoon in de pan in de keuken gemaakt worden. Als variatie kan je het ook zonder aardappelschijfjes eten en met een kaiserbroodje bijvoorbeeld.

Thuringer worst met zuurkool en aardappeltjes

60 minuten – 2 personen

Ingrediënten

  • 3 of 4 thuringer worsten, zelf wil ik er altijd 2 natuurlijk :)
  • pakje zuurkool
  • 2 eetlepels appelmoes
  • appelsap
  • 3 laurierblaadjes
  • 3 reepjes ontbijtspek
  • bakboter
  • 3-4 iets kruimige aardappelen
  • olijfolie
  • zeezout
  • zwarte peper
  • paprikapoeder
  • knoflookpoeder
  • mosterd
  • peterselie

Bereidingswijze

Verwarm de barbecue naar ongeveer 150 graden. Als eerste gaan we in een aluminium bakje (of schaal voor op de bbq) de ontbijtspek met de bakboter direct boven het vuur plaatsen. Laat ondertussen het vocht uit het pakje zuurkool lopen. Doe de zuurkool in het bakje en vervolgens de appelmoes. Ik heb gekozen voor de variant met kleine stukjes appel erin. Voeg vervolgens een paar flinke scheuten appelsap toe en de laurierblaadjes. Even goed omroeren en dan mag deze vervolgens 60 minuten indirect op de barbecue met deksel gesloten. Roer af en toe even om. Als de zuurkool eventueel wat te droog wordt voeg dan nog wat appelsap toe.

Was in de tussentijd de aardappelen. Snij de aardappelen hierna in plakjes van een kleine centimeter. Om het voor jezelf makkelijk te houden kan je de aardappelschijfjes 5 minuten koken in een pan met water op het fornuis, voeg hier een klein beetje zout aan toe. Giet de aardappelen af en spoel ze even na met koud water. Leg de schijfjes vervolgens allemaal los op keukenpapier. Smeer ze vervolgens in met olijfolie. Strooi hierna de zout en vervolgens de peper eroverheen en als laatste de paprika- en knoflookpoeder. Draai vervolgens alle aardappelen om en herhaal de voorgaande stappen.

Grill de aardappelschijfjes direct boven het voor klaar in 10-15 minuten. Keer ze regelmatig om en laat ze niet aanbraden. Vervolgens kan je de schijfjes die goed zijn verplaatsen naar een indirect gedeelte op de bbq.

Grill als laatste de Thuringer worsten tot ze gaar zijn.

Schep alles op een bord, mosterd erbij en wat fijngehakte peterselie eroverheen.
Vergeet niet een lekker Duits biertje er bij te nemen.

Eet smakelijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.